Quinoa risotto

IMG_20150205_202541

Een van mijn gerechten waar ik eigenlijk echt niet zonder kan, is een heerlijke plakkerige romige risotto. Hmm, ik vind het heerlijk en eet dit dus regelmatig! Ik maak het ook vaker als mensen komen eten omdat (ik denk) dat iedereen het lekker vind en het zo op tafel staat.
Helaas heeft Risotto een hoge glycemische index(GI) van 70. Pure witte suiker heeft ook een glycemische index van 70 dus niet zo goed..
Maaaaaar ik kan toch niet zonder mijn lekkere romige risotto?! Daarom heb ik een beetje geëxperimenteerd en kwam dit heerlijke recept tot stand. Quinoa risotto met spinazie en champignons. Quinoa (beetgaar) heeft een glycemische index van 35. Beter en gezonder duszz! Quinoa spreek je eigenlijk uit als kien-wah maar dat klinkt zoooo anders?! Je schrijft toch ook gewoon quinoa (kie-no-wa). Ik vind het maar raar dus ik zeg lekker gewoon quinoa. Quinoa lijkt een graan maar is een zaad. Als je het met een graan vergelijkt is quinoa rijk aan eiwitten, vitaminen B2 en E en de mineralen ijzer, koper en magnesium. Het calciumgehalte daarentegen is relatief laag. Dit heb ik even opgezocht op wikipedia 😉 En quinoa is glutenvrij!
Nou genoeg gekletst hierover, bij deze mijn recept. En ik vind dit een heerlijke vervanger van risotto! Dus let’s go!

Quinoa risotto met spinazie, champignons, kip en roomkaas.

Ingrediënten:              (4 personen)

 • 200 gram (niet voorgekookte) quinoa (Deze kocht ik goedkoper IMG_20150205_194404bij de Hema. Bij de Albert Heijn en de Xenos heb ik het ook gevonden.)
 • 250 gram champignons
 • 450 gram spinazie
 • 1 bakje kruidenkaas/crème fraise
 • 1 bouillon blokje
 • 1 liter water
 • 1 grote ui
 • 3 teentjes knoflook
 • 350 gram kipfilet
 • Kip kruiden (of peper & zout)
 • Beetje olijfolie
 • Chilipoeder

Pak en pan met een stevige, dikke bodem. Fruit in een beetje olijfolie de ui en de teentjes knoflook. Was de quinoa en laat even uitlekken. Voeg dan de quinoa toe en laat even 2 minuten meekoken. Maak 1 liter bouillon en giet een scheut bij de quinoa. Laat het koken totdat de quinoa alle bouillon heeft opgenomen. Blijf steeds ondertussen goed roeren!
Herhaal deze stap steeds totdat de quinoa gaar is. Snij ondertussen de champignons in niet al te kleine stukjes. Doe in een andere pan een scheutje olijfolie en bak de kip in kipkruiden (of eventueel wat peper en zout) en bak daarna de champignons mee. Voeg de spinazie toe als de champignons klaar zijn en laat de spinazie slinken. Als het klaar is voeg dan de kruidenkaas of crème fraise toe. Schep dit alles bij de quinoa, goed roeren en eet smakelijk!

IMG_20150205_195742

P.s De glycemische index berekenen doe ik via de site: montignac.com
Hier kan je (in het engels) invullen waar je naar zoekt en dan krijg je een lijst met de ‘uitkomst’ welke GI het heeft.

Be fit and inspired ..

xx liefs Marloes

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s