Appel oogst

Herfst, herfst wat heb je te koop..? Het is herfst en daar geniet ik zo erg van, jullie ook? Vooral als het voorjaarszonnetje zich laat zien! Het is nu ook de tijd van de appel oogst.

Soms dan droom ik even helemaal weg en dan denk ik aan een boerderij met een lap grond waar heerlijke fruit bomen staan. Daar wandel ik lekker doorheen en pluk ik appels, peren en druiven zo van de boom. (klinkt als het paradijs hé)
Oké dit blijft nog even bij dromen als je mijn achtertuin ziet.

Vorige week was ik bij iemand uit de kerk die een appelboom in de tuin had. Ik zag mooie rode appels hangen, wauw! Ze zei dat ze niet wist wat ze er mee aan moest. Ik kreeg een hele emmer mee naar huis, geweldig! Het waren ook heeeeerlijke appels!

Zelfgeplukte appels

Appelmoes, appeltaart je kunt er van alles mee maar ik wilde al een tijdje appelstroop maken! Ik heb moeite moeten doen om een appelstroop te vinden waar alleen appels of peren in zaten.. Vaak voegen ze beetwortelsap of suikerbietensap toe, pure suiker dus. Niet nodig want de vruchten zijn van zichzelf al lekker zoet!

Vandaar mijn idee om zelf eens appelstroop te maken!

Het recept deel ik vandaag met jullie. Ga eens langs een appelboer of misschien krijg jij ook wel een emmer van lieve mensen die niet meer weten wat ze met de hoeveelheid appels nog aan moeten. Het is nu dé tijd van de appel oogst dus in de winkel zijn ze ook lekker goedkoop.
Dus ik zou zeggen koop een paar kilo appels en ga lekker op een herfstige zaterdagmiddag aan de slag. Het duurt even maar dan heb jij heerlijk zelfgemaakte appelstroop!

zelfgemaakte appelstroop

Appelstroop (voor ongeveer 200 ml appelstroop)

 • 3 kilo appels
 • 250 ml water
 • Kaneel of 1 kaneelstokje
 • Zeef
 • (Linnen) theedoek of hydrofiele luier
 • Glazen potje (bijvoorbeeld en oud jam potje)
 • Een portie geduld! 😉 (Wil je het sneller doen bekijk de tips hieronder aan de pagina)

Was de appels, snij ze met schil in stukken en doe ze in een grote pan met het water. Als je kaneelpoeder gebruikt strooi dit er dan over. Laat dit 1 uur rustig koken totdat alle appels zacht zijn.

Appels  appels koken  

Leg op een pan je zeef en daarover je handdoek/hydrofiele doek. Schep hierop het ‘appelmoes’ en laat dit zo’n 24 uur uitlekken.

appelmoes

Knijp de theedoek met het appelmoes heel goed uit. Je kunt de laatste paar uur er iets zwaars opzetten. Knijp alle sap eruit. Ik hield hiervan zo’n 8 dl sap over.

Appelsap

Breng dat nu aan de kook, zonder deksel. Als je een kaneelstokje gebruikt voeg deze dan toe en kook dit mee. Laat dit zo’n 60 minuten koken maar hou het goed in de gaten, vooral tegen het einde. Het moet niet te dik worden want als het afkoelt wordt het ook dikker. Als er net een draadje aan je lepel blijft hangen is het goed.

Zo dus niet :

Foutje

Was het potje goed af en doe deze even onder de warme kraan en droog af. Vul het potje met de stroop, doe de deksel erop en zet deze even op z’n kop. Laat afkoelen en dan heb je heerlijk zelfgemaakte suikervrije appelstroop!

appelstroop zelfmaken

TIPS:

 • Heb je een sapcentrifuge dan kan het een stuk sneller. Ik heb het helaas niet dus kan niet 100% zeggen op het lukt maar je kan het proberen. Pers van de appels het sap en kook het daarna tot (bijna) stroop.
 • De eerste keer ging het bij mij mis. Ik liet de appelsap te lang koken waardoor ik al stroop kreeg. Als je de stroop laat afkoelen wordt het al harder dus dat leek een soort gelatine pudding.
  Let dus goed op als het bijna 60 minuten rustig kookt dat het niet te dik wordt. Dit is lastig maar de stroop moet net met een draadje aan je lepel blijven hangen.
 • Ik zou het maximaal één week bewaren in de koelkast
 • De ‘appelmoes’ die je over hebt hoef je natuurlijk niet weg te gooien! Ik maakte er een heerlijke appelmoes cake van. Deze vond ik op de site van uit pauline’s keuken. Ik zou wel aanraden om nog een beetje extra water er dan bij te voegen omdat het wat droog was. Maar verder was de cake heerlijk en zo heb je 2 vliegen in 1 klap:)

Geniet ervan.
En stuur even en berichtje als je deze appelstroop hebt gemaakt, vind ik leuk 🙂

Liefs Marloes

Volg je mij ook al op FacebookInstagram ?!

P.s Hou mijn blog in de gaten want je vind snel een blog over nog meer verschillende gezonde gezond beleg!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s