Brownies

Ohh ik hou van brownies, jij ook? Als je gezond eet mag je gewoon brownies eten! Er zijn genoeg healthy versies te vinden. Ik zet er hier een paar op een rijtje.

1. Zwarte bonen brownie

brownies bonen

Ingrediënten

  • 260 gram zwarte bonen uit blik (dat is het uitlekgewicht, dat zijn twee blikjes van Bonduelle)
  • 2 eieren
  • 4 eetlepels cacaopoeder
  • 3 eetlepels honing ( mogen er ook 4 zijn)
  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 1 vanillestokje
  • 8 dadels in kleine stukjes gesneden
  • 1 handvol amandelen

Bereiden

  • Lek de zwarte bonen uit en spoel ze een paar keer af totdat je geen troebel water meer hebt
  • Doe de bonen in een kom en voeg daar de twee eieren, cacaopoeder, honing en de inhoud van het vanillestokje aan toe.
  • Meng eerst alle ingrediënten goed door elkaar met behulp van een lepel, zodat je met het mixen geen poederbom krijgt door de losse cacaopoeder. Mix dan alles met een mixer, ik heb gebruik gemaakt van een staafmixer en dat werkt prima
  • Zorg ervoor dat alles goed gepureerd is
  • Smelt de kokosolie door het 1 minuut in de magnetron te doen. Laat dat even een paar seconden staan en voeg dat aan de puree toe.
  • Roer vervolgens de olie door de puree, zorg ervoor dat je dat snel roert met een garde zodat de eieren in het mengsel niet gaan stollen door de olie!
  • Snijd de dadels in kleine blokjes en hak de amandelen grof in stukken en voeg dat als laatste toe aan het beslag.
  • Doe het beslag in een ingevette brownieblik. Als je nog amandelen over hebt, kan je de brownie nog “versieren” met amandelen
  • Stop de brownie voor 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
  • Kijk na 25 minuten even hoe het gaat met de brownie, want elke oven werkt namelijk iets anders. Dus let er wel goed op.
  • De brownie mag uit de oven als die luchtig aanvoelt. Laat het even afkoelen op een bord en snijd het in kleine stukken!

Oorspronkelijk recept van lovelyfoodies

2. Zoete aardappel brownie

Sweet Potato Brownies | Rens Kroes

Ingrediënten
2 zoete aardappelen
(ca. 400g)
kokosolie, voor het invetten
60 g ongebrande hazelnoten
40 g boekweit- of speltmeel
6 el cacaopoeder
½ tl gemberpoeder
1 tl vanillepoeder, ongezoet
1 tl kaneelpoeder
snufje zeezout
160 g ontpitte dadel
2 handjes ongebrande walnoten
3 el ahornsiroop
Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de zoete aardappelen en snijd ze eenmaal in de lengte door. Bestrijk ze met 1 theelepel kokosolie en zet ze 20 min. in de oven of totdat ze gaar en zacht zijn.
Laat de oven op 180 °C staan. Laat de aardappelen afkoelen. Doe ondertussen de hazelnoten in de keukenmachine en maal ze fijn. Schep het notenmeel in een kom, voeg boekweit- of speltmeel, 5 eetlepels cacao, gember-, vanille- en kaneelpoeder en een snufje zeezout toe en roer door elkaar.
Snijd de dadels in kleine stukjes. Doe de afgekoelde zoete aardappel in de keukenmachine en maal fijn. Doe daarna de dadels erbij en maal mee tot ze fijn zijn. Schep het mengsel in de kom bij het meel met de specerijen en meng alles goed door elkaar tot een soepel deeg. Hak de walnoten grof, voeg de helft toe aan het deeg en roer ze erdoor.
Leg een stuk bakpapier in de ovenschaal, schep het deeg erin en maak de bovenkant plat met een spatel. Zet 30 min. in de oven. Prik om te controleren of de brownie gaar is, met een vork of satéprikker in het deeg. Als het mengsel niet meer blijft plakken, haal je de schaal uit de oven en laat je de brownie 10 min. afkoelen.
Maak, terwijl de brownie in de oven staat, de topping door 1 eetlepel cacao, een snufje zeezout en de ahornsiroop in een kommetje te mengen. Verdeel het glazuur over de afgekoelde brownie en strooi de rest van de gehakte walnoten erover. Haal de brwonie met het papier voorzichtig uit de schaal en snijd in kleine stukjes.

Oorspronkelijk recept van Rens Kroes

3. Brownie

Brownies

Ingrediënten 
Brownie
  • 100 gram amandelmeel
  • 70 gram cacao poeder
  • 200 gram kokosolie
  • 250 gram dadels
  • 80 gram pure chocola (92%)
  • 80 gram noten (ongezouten)
  • 2 tl baking soda
  • snuf zout
  • 2 eieren
Topping
  • 120 gram dadels
  • 50 gram cacao poeder
  • 100 ml slagroom
  • 80 gram kokosolie
Benodigdheden
  • Staafmixer met hakmolen of blender
  • Kleine ovenschaal of bakblik
  • Aluminum folie eventueel
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de ovenschaal of bakblik in
Week de dadels in lauwwarm water
Mix de noten en de chocola fijn in de hakmolen en meng dit met het amandelmeel, zout, baking soda en cacao (deel bewaren voor topping)
Doe het ei en de dadels (deel bewaren voor topping) in de hakmolen en maal fijn, roer vervolgens de gesmolten kokosolie (deel bewaren voor topping) er goed door heen

Oorspronkelijk recept van de bakkende buurvrouwen

 

Genoeg keuze hé! Welke ga jij maken?

x Liefs Marloes