Eierkoeken gezond?!

Eierkoeken gezond?!

Op mijn werk vroeg een collega aan mij; is een eierkoek gezond? Nee ik denk het niet, er zitten suikers in. Maar waarom mag je dat dan wel bij Sonja bakker eten? Tja dat was een goede vraag. Ik heb een beetje gegoocheld en kon de glycemische index van een eierkoek niet vinden. Maar toen kwam ik dit recept tegen van ‘uit paulines keuken’. Dit zijn suikervrije eierkoeken! Ik twijfelde nog even of ik ze wel op mijn blog moest zetten maar deze kan ik jullie gewoon niet onthouden. Een heerlijk tussendoortje en ook nog eens gezond! En ideaal voor je kinderen!(Ook leuk om het samen met ze te maken, het is zo easy namelijk!) Ze smaken echt naar eierkoek! Toen ze uit de oven kwamen dacht ik dit smaakt toch niet naar een eierkoek maar toen ik het had laten afkoelen dacht ik jaaaaaa dit is een eierkoek..
Dus ik dacht ik heb even een testpanel nodig.. Pim was een perfect testpanel en wist niet wat hij voorgeschoteld kreeg. Ik vroeg waar smaakt dit naar? Hij zei meteen een eierkoek!

Pauline vertelde op haar blog dat bij het dieet van Sonja bakker ze erg erop letten dat je niet teveel vetten binnen krijgt. Terwijl zij kijkt naar de geraffineerde suikers die erin zitten. Daar verschillen zij dus in. Ik kijk ook naar de suikers die ergens in zitten. Ik las op internet dat in één eierkoek wel 4 suikerklontjes zitten! Het is niet erg om eens een eierkoek te eten maar ik zou dit niet als ‘gezond’ tussendoortje eten. Zo ook met een ontbijtkoek en sultana’s daar zitten veel suikers in.

Suikers zet je lichaam om in lichaamsvet en slaat dat meteen op. Als je vetten eet verbrand je lichaam die geleidelijk. Vaak is het ook zo met diëten dat je minder moet gaan eten, bijvoorbeeld 2 crackers ‘s middags. Al zou ik het willen, ik heb daar niet genoeg aan. Na 1 uur krijg ik al weer honger, tja dat is niet gek. Het beste is om elke 2 uur iets te eten zodat je vuurtje van vetverbranding aan blijft. Bij suikerverbranding geeft je lichaam een piek energie maar dit duurt maar even. Het is alsof je op je vuurtje een stukje stro legt. Terwijl bij vetverbranding je een blok hout op het vuur legt en het lang blijft branden. Het is langdurig en het geeft geleidelijk energie af aan je lichaam dus je piekt niet.

Hierbij dus het recept voor een gezonde eierkoek:

Ingrediënten

IMG_20150211_174156

  • 3 eieren
  • 100 gram amandelmeel
  • 1 theelepel bakpoeder (je kan ook ½ theelepel bakpoeder en ½ theelepel backing soda nemen dan rijzen ze iets meer)
  • 1 citroen
  • Snufje zout
  • Zoetstof*

Pauline’s recept was net iets anders. Ik nam ipv 2 eieren nam ik 3 eieren, ipv agavesiroop nam ik zoetstof en ik deed ½ tl bakpoeder en ½ backing soda met een beetje citroensap. Mijn amandelmeel ziet er ook een beetje raar uit maar dit komt omdat dit met het ‘velletje’ van de amandel is gemalen.
Ik kreeg ze niet zo mooi bruin en egaal als Pauline maar ze zijn –denk ik- wel even lekker! Ik denk dat dit komt door de agavesiroop maar het gaat om de smaak toch?!

Aan de slag

Verwarm de oven op 175 graden. Doe de eieren en de zoetstof* in een kom en mix ze 10 minuten (Ja echt 10 minuten dan zijn ze goed luchtig en hoe luchtiger hoe beter!) Ik gebruikte de keukenmachine die kon ik laten draaien en ondertussen alle andere dingen doen! Ondertussen was en rasp je de citroen. Gebruik de fijnste rasp! Ik deed er ook nog een paar druppeltjes citroensap bij (voor de backing soda) Meng de amandelmeel met het zout en bakpoeder (eventueel + backing soda). Als de eieren goed luchtig zijn dan meng je het met het amandelmeel voorzichtig. Schep ze met een lepel op de bakplaat. Ik deed ze 12 minuten in de oven maar werden niet zo bruin. Haal ze er toch uit want ik deed ze langer en ze werden niet bruiner maar wel droger.
Laat ze lekker afkoelen dan zijn ze het lekkerst. Je kunt ze ongeveer 5 dagen bewaren maar bij mij waren ze al eerder op. Heerlijk met suikervrije jam er over.. hmm. Perfect tussendoortje!

IMG_20150211_174115*Ik koop zoetstof bij de kruitvat. Je hebt een dopje en daar staan maten op.. zoveel ml zou zoveIMG_20150211_192231el gram suiker zijn. Ik gebruikte 7,5 ml dit zou 100 gram suiker zijn.

Succes en laat je het weten als je ze gemaakt hebt en hoe jij ze vond?!

x Marloes

Bron : http://www.uitpaulineskeuken.nl

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s