Gezond broodbeleg

Brood eten ja of nee? Brood staat een beetje onder vuur dit moment. Is het nu slecht voor je of niet? Brood is ongezond. Er zitten veel koolhydraten in brood. Gluten. Alleen speltbrood? Volkoren! Je wordt er mee dood gegooid.

Ik zeg niet wat goed of fout is maar deel mijn ervaring. Ik eet ’s morgens geen brood maar havermout maar ’s middags eet ik meestal wel brood. Ik vind het makkelijk en op mijn werk eet ik gewoon brood met de kinderen mee. Soms in het weekend of op een vrije dag eet ik ook wel eens een salade of een soepje maar dat ligt eraan. Ik hou gewoon heel erg van brood. Ik vind het lekker, vroeger thuis hadden we altijd lekker ongesneden brood. Heerlijk zo’n dikke plak brood met beleg erop. Om het dan gezond te houden wel gezond beleg natuurlijk! 😉

Deze blog gaat over beleg. En of je nu wel of geen brood eet, ik ga er toch van uit dat de meeste mensen regelmatig een boterham/broodje/cracker in hun giegel stoppen! Maar wat is dan het gezondste beleg?

Hier een aantal tips voor gezonder beleg. Haak nu niet meteen af omdat je het zelf moet maken, ten eerste is het veel lekkerder en zonder toegevoegde rotzooi. Én sommige ‘recepten’ kosten bijna geen tijd! Scroll dus gewoon even door 😉

Sandwitchspread

sandwitchspread

Ingrediënten voor 1 pot:
2 wortels
1/2 (punt) paprika
4 augurken (geen zoete daar zit suiker in)
2 stengels bleekselderij
2 lente uitjes
125 gram magere yoghurt/griekse yoghurt
3 eetlepels mayonaise
1 eetlepel citroensap
zout en peper

Schil de wortel en snij alles klein. Doe alles met een halve theelepel zout in een mixer en hak het fijn maar niet helemaal tot moes. Laat dit minimaal 2 uur uitlekken in een zeef. Ik hielp een beetje door met de achterkant van een lepel al het vocht eruit te duwen. Maar het heeft minimaal zeker 2 uur nodig want er komt veel vocht uit! Laat ook de magere yoghurt uitlekken in een schone theedoek, dit hoeft maar 1 uurtje. Als je het niet wilt laten uitlekken kun je ook griekse yoghurt gebruiken. Het wordt hierdoor wel iets wateriger maar minder dan magere yoghurt. Ondertussen heb je tijd om alle troep op te ruimen, een boekje te lezen of dingen die nog gedaan moeten worden!
Je kunt dit ook ’s avonds al fijn hakken en ’s nachts laten uitlekken!

Als het uitgelekt is meng je de groente met de yoghurt en de mayonaise met de citroensap peper en eventueel nog wat zout. Doe dit in een oude jam pot en zet het in de koelkast. Heerlijk op brood! Het is 2 weken in de koelkast houdbaar, maar het is zo lekker dat het bij ons als binnen 3 dagen op was.

zelfgemaakte sandwichspread

Zelfgemaakte JAM(mie)

healthy jam

Ingrediënten:

– 250 gram rood fruit
Ik gebruikte aardbeien, blauwe bessen en framboos. Je kunt ook diepvriesfruit gebruiken laat het dan eerst ontdooien.
– Beetje zoetstof
Je kunt ook honing, agavesiroop of diksap gebruiken
– Kneepje citroensap
– 2 gelatineblaadjes
Kan ook met agar agar of zonder gelatineblaadjes dan wordt het iets dunner, maar ik vind het het zelfde smaken!
– Potje om de jam in te doen.

rood fruit

Doe al het fruit in een steelpannetje en prak het meeste fijn met een vork. Zet het op het vuur en breng aan de kook. Als het kookt zet je het vuur wat lager zodat het nog net blijft koken. Laat het nu al roerend 15 minuten koken, blijf er dus bij!
Leg ondertussen de glazen jam pot in heet water, dit om dadelijk het barsten tegen te gaan.
Leg de 2 gelatineblaadjes in koud water voor 5 minuten, knijp het daarna uit en voeg dit bij de zacht kokende jam. Kook dit 2 minuten mee.
Scheutje citroensap en zoetstof erbij en klaar is de heerlijke jam! Giet het voorzichtig in een pot en zet deze op de kop voor 5 minuten. Dit zorgt ervoor dat de lucht verdwijnt. Zet daarna rechtop en laat nog afkoelen. Zet het daarna in de koelkast.
Het nadeel van verse jam is dat het maar ongeveer 2 weken in de koelkast houdbaar is. Zorg er dus voor dat je extra lekkere jam maakt zodat het snel op is 😉
Of geef een beetje weg aan een vriend of vriendin zoals ik deed :

zelfgemaakte jam

Jam zelf maken kost hooguit een half uurtje en als je het met seizoensfruit maakt dan heb je gauw 3 á 4 potten van een kilo fruit. Makkelijk, gezond en goedkoop dus!

Pindakaas

Zelf pindakaas maken is echt het aller aller makkelijkste wat er bestaat.. als je keukenmachine mee werkt trouwens. Als je een krachtige keukenmachine hebt dan is het echt peanuts! 😉 Je kunt het binnen 5 minuten al klaar hebben en je hebt er bijna niets voor nodig! Ik zeg probeer het eens!

Ingrediënten:
250 gram ongezouten pinda’s
Snufje zout
Theelepel olijfolie (kan ook met sesamolie of kokosolie)

Doe de pinda’s met een snufje zout in de keukenmachine. Laat de keukenmachine het werk doen. Wat je gaat krijgen is dan de pinda’s eerst gemaald worden. Het wordt niet meteen pindakaas. Het duurt even voordat de olie vrij komt dus heb even een paar minuten geduld. Als de olie vrij komt dan kan het zijn dat het aan de rand van je keukenmachine aan gaat plakken, help dan even mee en schep het van de rand af.
Voeg dan wat olie toe, dit kan je ook weglaten maar voor extra smeuïge pindakaas is het heerlijk! Laat de keukenmachine draaien totdat het een echte pindakaas is!

Je kunt het in de koelkast een aantal weken bewaren of buiten de koelkast 1,5 week.

Hazelnotenpasta
Dit lijkt een beetje op pindakaas maken. Je kunt een notenpasta maken van amandelen, cashewnoten of een mix van amandelen en walnoten.
Ik ging deze keer voor echte hazelnootpasta.

Ingrediënten:

250 gram hazelnoten(zonder velletje)
Scheutje olijfolie (kan ook met arganolie, sesamolie of kokosolie)
25 gram cacao poeder
Zoetstof of honing

Rooster de hazelnoten even kort in een koekenpan of in de oven. Laat de keukenmachine weer het werk doen. Het wordt eerst een beetje korrelig maar heb even een paar minuten geduld! Voeg de hazelnoten toe en laat draaien. Voeg na ongeveer een minuut de olie, cacaopoeder en zoetstof toe. Laat alles draaien tot een gladde pasta.
Klaar is kees. Doe het in een schone pot en bewaar het buiten de koelkast ongeveer 1,5 week.

Eiersalade

ei

Ingrediënten :
(voor ongeveer 4 boterhammen)

4 eieren
3 grote eetlepels mayonaise
3 eetlepels yoghurt
1 kleine eetlepel ketchup
Peper en zout
Kerriepoeder
Paprikapoeder
Eventueel verse peterselie
Ei salade

Dit is zo simpel dat uitleg bijna niet nodig is.

Kook het water en stop daarna de eieren in de pan en kook de eieren zo’n 8 minuten. Meng de mayo, yoghurt, ketchup en de kruiden in een kommetje. Laat de eieren goed schrikken en pel ze. Snij ze klein en meng ze met het mayo/yoghurt mengsel. Prak eventueel nog met een vork. Meng er eventueel nog wat (verse) peterselie door en klaar is je overheerlijke, makkelijke en gezondere eiersalade!

gezonde eiersalade

Tonijnsalade

DSC01132

Ingrediënten : (voor ongeveer 4 boterhammen/broodjes)

2 blikjes tonijn
4 eetlepels mayonaise
1 eetlepel yoghurt (kan je eventueel ook weglaten)
peper en zout

Lekker erbij:
Sla
Appeltje erdoor

Laat de blikjes tonijn uitlekken en doe dit in een kommetje. Doe hierbij de mayo en de kruiden. Ook lekker om een appeltje te schillen en in kleine blokjes erdoor heen te voegen. Hmm lekker met sla op je boterham.

Tomatensalsa 

Tomatensalsa

5 tomaten
1 kleine (rode) ui
1 teentje knoflook
Verse basilicum of peterselie
Olijfolie
Peper en zout

Snij de tomaten in kleine blokjes en verwijder de zaadlijnen. Snij het uitje heel fijn. Pers de knoflook uit. Snij (of knip in een mok met een schaar) de kruiden fijn. Doe dit allemaal bij elkaar in een schaaltje en doe er nog een beetje olijfolie door. Breng op smaak met peper en zout.

Lekker op een geroosterde boterham. Ook lekker met een plakje (warme) brie eronder.

Tomaten op brood

Kruidenkaas

Ingrediënten (voor ongeveer 4 boterhammen)

500 ml volle kwark
1 klein teentje knoflook
Basilicum (vers, één handje)
Bieslook (vers, één handje)
Peterselie (vers, één handje)
Peper
Zout
Scheutje citroensap
Scheutje olijfolie

Laat de kwark een nachtje uitlekken in een hydrofiele doek of linnen theedoek. Knip de kruiden klein, ik doe alle verse kruiden in een theeglas en knip het dan helemaal klein met een schaar:

kruiden makkelijk knippen

kruiden makkelijk snijden

Doe peper, zout, citroensap, olijfolie en de kruiden bij de kwark. Meng dit door elkaar en klaar!

Appelstroop

Heerlijk zelf appelstroop maken. Hier vind je het recept die al eerder op mijn blog verscheen!
Enjoy!

Wat ook erg lekker is op zo’n bruine bammetje :

Avocado met kalkoenfilet/kipfilet

avocado op brood

Vijgenjam

250 gram gedroogde vijgen
250 ml sinaasappelsap (verse of zonder suiker)
Honing/zoetstof/agavesiroop

Snij de gedroogde vijgen, deze zijn te koop in de supermarkt. Voeg ze in een pan en breng ze aan de kook met de sinaasappelsap en laat dit 20 minuten zachtjes koken. Pureer met de staafmixer en voeg de zoetstof toe. Laat nog ongeveer 3 minuten koken.
Giet het in een jampot en laat afkoelen.

Humous

Gewoon te koop bij de lidl of zelf te maken. Kijk hier voor een lekker recept.

Genoeg om mee aan de slag te gaan dus 😉
Wat ga jij uitproberen? Laat een berichtje achter, vind ik leuk!

Liefs Marloes

Volg je mij ook al op FacebookInstagram ?!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s