Granola

Dat in heeeeel vul producten suiker zitten ben ik inmiddels wel al achter. Toch maak ik me niet zo heel druk en gebruik ik gewoon nog bouillonblokjes, yoghurt, mayo enz.
Brood eet ik zo min mogelijk en ’s ochtends eet ik altijd havermout(hmm lekka).
Wat eet jij ’s ochtends? Brood? muesli? cruesli? fruit?  Ik kwam hier een interessant artikel tegen waarbij ze gingen kijken welke muesli of cruesli uit de winkel, het gezondste is. Leuk om te lezen!

Of je maakt één van deze nog gezondere, zonder toegevoegde sjizzle ; GRANOLA (zie hieronder)

Homemade granola

Mijn zus zei laatst dat ze nu regelmatig ook granola met yoghurt eet om een beetje te variëren. Ik ben mijn havermoutje nog niet zat maar wilde het graag eens proberen.
Granola is een soort muesli maar dan gezond! Dit recept, die mijn zus bedacht, is heel simpel en lekker. Je voegt alles bij elkaar stopt het in de oven voor ongeveer 15 minuten en je kan er heel veel ochtenden makkelijk mee ontbijten!
Ik bedacht zelf ook nog een heerlijke variatie, namelijk de carrot cake granola. Ik zeg proberen dus!

Granola met speculaaskruiden

Ingrediënten:

100 gram havermout

75 gram quinoa

50 gram rozijnen

50 gram pompoenpitten/zonnebloempitten

kaneel naar smaak

speculaaskruiden naar smaak

3 el suikervrije appelstroop

3 el kokosolie

Granola

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Verwarm de kokosolie met de appelstroop in de magnetron.
Meng de andere ingrediënten in een kom.
Giet hier nu de volledig gesmolten kokosolie en appelstroop.
Doe dit op een met bakpapier bekleedde ovenplaat en doe dit 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.
Ik maakte er 1 groot geheel van, stopte het in de oven en als het is afgekoeld is het hard en kan je het in stukjes breken!
Doe dit in een leuke pot en sluit dit goed af.

 

Sinaasappel gember jam granola – met een vleugje citroen-

Ingrediënten:

100 gram havermout

75 gram quinoa

50 gram pompoenpitten/zonnebloempitten

3 eetlepels kokosolie

3 eetlepels suikervrije sinaasappel gember jam (foto)

1 citroenrasp

½ vanille stokje

Gezonde granola

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Verwarm de kokosolie met de jam in de magnetron.
Meng de quinoa, havermout en pitjes.
Was de citroen en rasp de buitenkant tot het witte, dat is bitter. Ik hou erg van de citroensmaak dus gebruikte de hele citroen, hou jij er iets minder van dan raad ik aan om maar een halve citroen te gebruiken.
Meng de citroenrasp bij de droge ingrediënten.
Giet hier nu de volledig gesmolten kokosolie over.
Verdeel dit over een met bakpapier bekleedde ovenplaat en doe dit voor 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.

Ohh heerlijk, dit is mijn favoriet. Eerlijk? Deze granola ging mijn mond in zonder yoghurt.. zo lekker. *Oeps 🙂

sinaasappel jam granola

Carrot cake granola

Deze variant heb ik zelf bedacht. Van warme wortel hou ik niet zo maar carrot cake hou ik wel! Toen kwam ik bij deze carrot cake granola. Delicieus! Proberen?

wortel granola

Ingrediënten:

100 gram havermout

75 gram quinoa

150 gram wortel geschild en geraspt (ongeveer 3 wortels)

50 gram pompoenpitten/zonnebloempitten

75 gram gemengde ongezouten noten

3 eetlepels kokosolie

½ theelepel gemberpoeder

½ theelepel kruidnagel (poeder)

½ theelepel nootmuskaat

2 theelepels kaneel

-Optioneel merg van een half vaniellestokje-

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Verwarm de kokosolie in de magnetron.
Meng de quinoa, havermout, geraspte wortel, zaden, noten en kruiden.
Giet hier nu de volledig gesmolten kokosolie over.
Verdeel dit over een met bakpapier bekleedde ovenplaat en doe dit voor 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.

Tips:

  • Je kunt hier zoveel mee variëren. Doe er in wat je lekker vind. Denk ook eens aan sinaasappelschil (geraspt) of kokosrasp. Of eventueel later nog pure chocola toevoegen?!
  • Heerlijk als ontbijt met (griekse) yoghurt of kwark. Ook heerlijk als lunch of strooi het over je salade.
  • De appelstroop is al lekker plakkerig van zichzelf waardoor het op de bakplaat meer een grote plak wordt. Als het afgekoeld is kan je het in stukjes breken. Bij de jam en de wortel granola is het al meteen korrelig.
  • Ben je een zoete kauw; je kan er nog honing bijvoegen (Ik zou dit bij de jam en appelstroop niet doen, deze zijn al zoet genoeg door de appelstroop en jam.)

Welke ga jij proberen?
Eet smakelijk 😉
Liefs Marloes

 

Advertenties